2009-06-05 09:17:05

Spárgaleves

Ez itten az anyósom receptje, őt nem tudom linkelni, viszont megemlítjük, ünnepeljük. A múlt hétvégén örvendeztetett meg minket ezzel a levessel, nagyon finom volt, alig tudtam abbahagyni, úgyhogy ma megfőztem én is. Az enyém nem lett olyan finom.

Úgy kezdődik, hogy meg kell pucolni a fehér spárgát, és akkorákra kell vágni, mint a zöldbabot, amikor az ember levesbe szánja. Vagy főzelékbe, ugyanaz. És akkor vajat kell olvasztani, egy csomag spárga alá olyan három dekát. Erre rá kell dobni a zöldséget, majd felönteni csont alaplével, na ez az, amit én el se tudok képzelni, hogy hogy megy? Minden leves úgy kezdődik, hogy két óra szarakodás az alaplé főzés, aztán tíz perc alatt kész a főkaja? Vagy fagyasztóban gyűlik? Vagy lehet alaplét kapni a helyi szupermarketben? Vagy hoppá, leveskocka, ez eddig eszembe se jutott, az ilyesmit az én tudatom nem veszi be, de gyanítom ez lesz az. Na mindegy, én felöntöttem vízzel, mert nincs alaplém sose, a kocka meg nem játszik. Majd só, bors, némi cukor, irulpirul, és fél citrom leve bele. Spárgalimonádé. 

Amikor kb. roppanósra főtt a spárga, akkor be kell habarni, tejföl, liszt, hőkiegyenlítés, zutty. Én a végén még petrezselymet is vágtam bele, szerintem nem rontotta el.

 

Hát így. Meglepően finom leves. És, kedves feleim, ne merjétek a vajat olajjal vagy bármivel helyettesíteni, mert az egyenrangú a leves kiherélésével.

Sajtos pirítóssal pl. komplett vacsora.

 

Viszont van az a szomorú hírem, hogy erősen a végéhez közeledik a spárga szezon, úgyhogy idén már nem lesz több spárgás recept a kajablogon.

6 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- drinki

1

drinki
2009-06-05 12:57:11

alaplé:
- vagy előre lefőzöl k*rva nagy adag húslevest és lefagyasztod adagokban
- vagy bio leveskocak (Tesco/Auchan/Corából)

- kalib

2

kalib
2009-06-05 21:20:25

hoppá, a bio leveskocka nem hülyeség. A másikhoz nincs elég hűtőkapacitásom. De rólad simán elképzelem, hogy alaplével csinálod a leveseket :).

- drinki

3

drinki
2009-06-08 17:26:57

jól elképzelted. Apropó, egy ímélcímet légy szíves adni.

- kalib

4

kalib
2009-06-08 20:18:41

librandi3@yahoo.com

- dananmlss

5

dananmlss
2011-04-26 22:38:14

Köszi, ez nagyon finom lett!! Én még tettem bele galuskát is, nem rontotta az sem..
..azt a bio kockát én is bepróbálom.. :)

- kalib

6

kalib
2011-04-26 23:05:53

Oh, hát örülök :). Ezek szerint itt a spárgaszezon, tipli a piacra.

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Semmiképpen sem gasztroblog. Konyhai csetlés-botlások háziasan, családiasan, mert a gyedes kismamák még két gyerek mellett is ráérnek. (És ha nem írom le, elfelejtem.)

Rólam

A másik blogom

Blogroll

Archívum

Kedvenc szerzők

Blogom címkéihttp://rss.kajablog.blogter.hu/
3Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet